Laarbeek Herdenkt en Viert 
gallery/foto 1 laarbeek
gallery/foto 4

 

In de nacht van 4 naar 5 mei zal het Runningteam Laarbeek (RTL) het bevrijdingsvuur (met speciale fakkels) evenals in 2017, weer gaan halen in Wageningen en dit gedurende de nacht lopend naar Laarbeek brengen.

Om ongeveer 9.00 uur zullen we in Mariahout bij het sportpark van de voetbalvereniging aankomen.

Na het ontbijt en massages van de lopers zullen we om ongeveer 9.45 uur op weg gaan naar het dorp Mariahout, Lieshout en Aarle-Rixtel om uiteindelijk het bevrijdingsvuur ook te ontsteken bij het oorlogsmonument nabij het gemeentehuis in Beek en Donk.

In 2017 zijn enkele lopers aangesloten in Mariahout en dat gegeven heeft ons op het idee gebracht om veel meer mensen in de gelegenheid te stellen om dit te doen: meelopen met het bevrijdingsvuur.

Het doel is dan ook om er een grootse bevrijdingsloop van te maken vanaf Mariahout naar Beek en Donk met in elk dorp een pauze van ± 20 minuten, waarin het bevrijdingsvuur ontstoken kan worden. Het looptempo zal ongeveer 10 tot 11 km. per uur bedragen en de totale afstand is ongeveer 10 km. Je kunt dit ook in estafettevorm doen waarbij je b.v. elkaar aflost na 5 km of eerder. Ook fietsers zijn dus welkom.

Dit jaar zal ook mevr. Nelli Cooman, voormalig wereld (2x) - en Europees sprintkampioene (7x) en nu ambassadrice van de ROPARUN, ons vergezellen om aandacht te vragen voor de doelstelling van de ROPARUN (palliatieve zorg voor mensen met kanker).

De totale stoet wordt vooraf gegaan door enkele (oude leger)motoren en na de lopers (en fietsers) zullen een aantal oude militaire voertuigen de stoet afsluiten.

Wegen zullen voor korte tijd worden afgezet zodat de veiligheid gegarandeerd wordt.

Spreekt bovenstaande u aan, maak het dan kenbaar aan uw leden zodat zij zich hierbij kunnen aansluiten en ook uw vereniging hiermee kunnen promoten. Wanneer de deelnemende groep van uw vereniging uit meer dan 10 personen bestaat, meldt dit dan even bij een van de mensen die hieronder genoemd worden.

Het zou toch prachtig zijn als een grote groep sporters door alle kernen van Laarbeek loopt om hiermee de bevrijding van ons land te herdenken.

Wanneer u meer informatie wenst, neem dan contact op met Gerard Brouwers (06-12362372) of Mies van Berlo (06-12894837) of met ondergetekende Jan Dekkers.

U kunt mij bereiken op telefoonnr. 06-43970065 of 0492-381673 of per mail: j.dekkers6@telfort.nl

Met vriendelijke groet,

Jan Dekkers, voorzitter Runningteam Laarbeek

 

4 mei Dodenherdenking

Donderdag 4 mei is er een Dodenherdenking in de Muziektuin en bij het herdenkingsmonument in Beek en Donk. Deze herdenking is openbaar en het gemeentebestuur nodigt iedereen dan ook uit om hierbij aanwezig te zijn.

Het programma begint om 18.45 uur voor het Parkpaviljoen in de Muziektuin in Beek en Donk. Daar zorgen harmonie O&U uit Beek en Donk en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums voor stemmige muzikale ondersteuning. Verder werken onder andere de Laarbeekse Veteranenver-eniging, het St. Antoniusgilde, het gilde St. Leonardus, het OLV Gilde, Amnesty International en scouting mee aan de herdenking. Ook zullen kinderen van drie basisscholen verhalen voorlezen.

Rond 19.45 uur wordt de herdenking voortgezet bij het herdenkingsmonument naast het ge-meentehuis. Na de 2 minuten stilte houdt burgemeester Frank van der Meijden een toespraak. Er worden kransen gelegd namens het gemeentebestuur, de Laarbeekse veteranen, de werk-groep Laarbeek Herdenkt en Viert en de geloofsgemeenschap Laarbeek. De Veteranen Brabant Zuid-Oost, Amnesty International en de betrokken scholen leggen bloemen en ook het publiek is in de gelegenheid om bloemen te leggen. Na afloop is er een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom.

 

Ophalen en aansteken bevrijdingsvuur op 5 mei

Evenals in 2017 gaat het Runningteam Laarbeek op 4 mei naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen en dit al lopend naar Laarbeek te brengen. Precies om middernacht wordt dit bevrijdingsvuur op het 5 mei plein aangestoken en kunnen de renners starten. Vanuit het hele land brengen ongeveer 2.000 sporters het bevrijdingsvuur van Wageningen naar hun eigen gemeente.

Acht lopers van Runningteam Laarbeek rennen in estafette van Wageningen naar Mariahout, begeleid door fietsers en auto’s met verzorgers. Dit is een afstand van ongeveer 100 kilometer, omdat men over de brug bij Grave moet.

Binnen de gemeente wordt een route gelopen van ongeveer 15 km. Op deze route mogen zich leden van sportverenigingen als renner (al of niet in estafettevorm) of fietser aansluiten. De stoet wordt begeleid door een aantal (oude) militaire voertuigen. Verkeersregelaars sluiten de wegen onderweg voor korte tijd af, zodat de veiligheid wordt gegarandeerd.

Via de activiteit wil het Runningteam ook aandacht vragen en geld ophalen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker (ROPARUN). Nellie Cooman, de bekende voormalige atlete, is ambassadeur van de ROPARUN. Zij is bij het ontsteken van het vuur in Wageningen en zal het bevrijdingsvuur in elk dorp in Laarbeek ontsteken.

10.00 uur Aankomst Mariahout bij de kerk (bezoek oorlogsgraven) 10.20 uur Vertrek vanaf Mariahout 10.45 uur Aankomst Lieshout bij Kiosk en Bavaria brouwerij café; ontsteken vlam 11.05 uur Vertrek vanaf Lieshout 11.20 uur Aankomst Aarle-Rixtel bij de Couwenbergh; herdenking door oud-strijders; ontsteken vlam; 11.40 uur Vertrek vanaf Aarle-Rixtel 12:00 uur Finish Beek en Donk bij het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis. Daar wordt de vlam overdragen en aangestoken.

Aansluitend is een bevrijdingsmarkt met muziekoptredens in de muziektuin, tot 16:30 uur. Meer informatie www.laarbeekherdenktenviert.nl en www.runningteamlaarbeek.nl

 

U kunt ons ook volgen op onze facebook pagina https://www.facebook.com/laarbeekherdenktenviert/

gallery/knipsel
gallery/!fb--0039
gallery/!fb--0036
gallery/dh2018--0188
gallery/dh2018--0091
gallery/dh2018--0036
gallery/jodu_jd091346_bevrijdingsvuur_2018.05.05
gallery/jodu__j102987_bevrijdingsvuur_2018.05.05